Betallösningar

Säkra betalningar borde vara en självklarhet på webbshoppar och vem vill inte att det ska vara billigt, enklet och säkert att ta betalt? Det finns olika betallösningar för webbshoppar.

Några av de mest kända betalsystemen i Sverige är:

  • Klarna.se  integration  (deras wordpresslösning fungerade inte när jag testade)
  • Teller.se
  • Certitrade.se  integration
  • Payson.se (har pluginer för flera open-source verktyg men är en rätt dyr lösning)
  • Dibs.se
  • Payer.se har plugins för betalningar (bank, faktura,kort) för wordpress e-commerce som de skickar ifall man kontaktar dem. 
  • Payex
  • Auriga

Internationellt är det vanligt att eshoppar har Paypal lösningar och det är en enkel lösning att börja med och authorize.net som kostar 99 dollar i uppläggningsavgift och 20 dollar i månadsavgift och 10 cent för varje transaktion.

Det finns även betalningslösningar för kortbetalning exempelvis iZettle och Square – som planerar att expandera till Europa.

Vad kostar de olika betallösningarna på nätet – hur mycket tar de betalt egentligen?
Betallösningarna använder sig av olika prismodeller. En del har fast månadsavgift och många baserar sig på % av försäljningen. Som exempel har Certitrade en kostnad i grundutförande i april 2013 för obundet avtal (dvs ingen uppsägningstid) kostar 288 kr/månad, 1,50/köp och 0,9% av försäljningsbeloppet. Läs mer om en uppställning av flera olika svenska betallösningar och hur mycket de kostar.

Se inte bara på kostnaderna för betalningslösningen utan även gränssnittet som påverkar konverteringsgraden!
En viktig faktor är också konverteringen på själva betallösningen vilket kan variera väldigt mycket och det är viktigt att kunden känner sig trygg när hen gör sin betalning.

Hur fungerar betalningar ute i butik?
För betalösningar i fysiska affärer kräver bankerna att terminaler använder den säkrare EMV/chipkort.

Betalningssystem i andra länder
Tänk på att olika länder föredrar olika betallösningar och att det kan finnas kulturella skillnader. I Finland är det vanligt med betalning genom Internetbank medan danskarna har en förkärlek till Dankort och där bör du även inte använda postbox. Även utcheckningssystemen skiljer sig mellan olika länder.