Hantera returer i nätbutiken – om e-handels logistik

E-handels logistik och effektiv lagerhantering

Många företag har gjort anpassningar i logistiken för att kunna hantera kunderna som kommer via de digitala kanalerna. För andra som exempelvis postorderbolagen har logistiken redan varit en förutsättning och en del i affärserbjudandet och affärsmodell.

Om du säljer varor eller tjänster på nätet, lönar det sig att känna till spelreglerna kring villkoren av din leverans. Kräsna kunder kräver att bli underrättade om oväntade förseningar eller återbetalningar. Du behöver även ange att en produkt kan levereras inom en viss tid. Om varan inte kan skickas inom den utlovade tiden , måste du genast meddela kunden om förseningen, lämna ett reviderat leverans datum och förklara hens rätt att avbryta köpet för att få en fullständig och snabb återbetalning. De ekonomiska målen och KPI:erna är tex att få ner lagerhållningen, effektivare distribution och undvika onödiga returer.

Betydelsen av stödjande logistiksystem

Alla nätbutiker måste kunna hantera returer dvs returnerade artiklar på ett skalbart och flexibelt sätt. Det är av stor vikt att kontrollera att din e-handel system har verktyg som gör att du snabbt och enkelt kan skicka tillbaka produkter eller sköta återbetalning till inköpspriser, uppdatera ditt lager med returer och skicka e-post till kunder om status för returerna.

Snabba ledtider

Snabb leverans är en grundförutsättning för effektiv e-handel. Om du har ett stort lager ställer det krav på teknisk utrustning som streckkodläsare och flexibla utskrifter av frakthandlingar så att du får låga plocknings och packtider vilket i sin tur leder till snabbare ledtider.