Online shopping och kinesiska webbshoppar

webshoppar_kinaFöretag som vill konkurrera om framtida marknadsandelar måste konkurrera i en global värld och den kinesiska marknaden räknas som den näst största ekonomin. Den snabba utvecklingen på e-commerce området har inneburit mängder av möjligheter för tillverkare i Kina samtidigt som de har stängt av Google och Facebook.

I en undersökning av KPMG skriver man att ungefär 70% av potentiella kunder söker på lyxmärken minst en gång per månad. De skriver också att 40% av alla är intresserade av att köpa online vilket är en stor ökning från 2011 då bara 22% var intresserade. Kina släppte nyligen sina föreskrifter och nu är det tillåtet för utländska företag att driva e-handelsföretag inom landet.

Andra undersökningar nämner att kina har 368 miljoner användare där 82% är födda efter 1980 och företag som Alibaba, Baidu och Tencent (med mobilappen WeChat) har bra anslutningar.

Hur agerar de amerikanska bolagen?

De amerikanska bolagen har insett betydelsen att komma in på den kinesiska marknaden. De amerikanska multinationella företagen har givetvis etablerat sig i Kina. Amazon har skapat sin webbshop genom att köpa upp joyo.com, Walmart har Yihaodian och Bloomingdales har satt upp glamoursales.com.

Weibos betydelse

Men i Kina ser också det sociala media klimatet annorlunda där de har andra sociala nätverk eftersom Facebook och Twitter är blockerade och Weibo är en tjänst som påminner om Twitter.

Stora sociala nätverk i Kina

  • Sina Weibo (påminner om Twitter och Facebook och antalet tecken är begränsat till 140) har ungefär 500 miljoner användare
  • Renren (påminner om Facebook) och har 54 miljoner användare
  • Tencent Weibo (mikroblogg) har 220 miljoner användare
  • QZone (har mer än 712 miljoner användare)
  • Weixin (Wechat) är ett meddelande system som har 236 miljoner användare
  • Pengyou

Weibo användarna står för 54% av alla kinesiska inköpen och 80% av Weibo användarna har en universitetsutbildning.

Alibaba och Alibaba Express

Bland de större sajterna finns Alibaba som är en B2B plattform som Yahoo har investerat i. Alibaba har flera affärsenheter som Taobao.com (C2C marknader), Alyun (cloud tjänster) samt Tmall. Tmall omfattar mer än 90 000 butiker med stora varumärken som apple.tmall.com och nike.tmall.com. Från Sverige kan du också köpa extremt billiga produkter från Kina genom www.aliexpress.com som använder sig av Alibababa. Läs artikel varför värderingen av Alibaba kan vara mycket större än många tro.

En annan stor jätte är JD.com.

Och hur agerar de svenska bolagen?