Sälja på nätet

Det finns andra sätt att sälja varor på nätet än att sätta upp en egen webbutik. De flesta känner väl till Blocket, Ebay, och Tradera men det finns några andra alternativ exempelvis:

  • Vibrente.se: är en webbshop som är specialiserad på föreningar och skolor där kostnaden för en helhetslösning är 2995 kronor.
  • Signerat.se: är en designmarknad som har unika produkter från formgivare.
  • Amazon – är inte bara bra ställe att köpa saker utan du kan också sälja.

Hur kommer du igång med en nätbutik?

Första frågan är rent affärsmässiga delarna och ifall det är en nisch som inte är hög konkurrens och prispressad. Undersök marknaden och din målgrupp ordentligt men även prismarginaler och kostnaden för frakten.

Därefter behöver du ta reda på vilken webbutik som du behöver om det är Magento, WordPress Woocommerce eller en enklare Shopify-lösning eller något annat alternativ. När du konfigurerar webbplatsen behöver du också skriva in fraktsätt, skattesatser och hur du har tänkt dig lagret. En alltmer vanlig modell är dropshipping där man har lagret hos en annan person.

Du kanske inte ens behöver en webbshop om du säljer vidare på Blocket eller Amazon och använde dig av retail arbitrage.

Vad handlar svenskarna på nätet

Du har webbutiker att välja mellan inom flera olika branscher som: resor, media och underhåll, spel och fritid, elektronik, specerivaror, kläder, skor, hem och hushåll, böcker, film, kroppsvårdsprodukter är större kategorier men det blir alltmer vanligt med nischbutiker som drivs av småföretagare.

Ryktesspridning på nätet

Tänk på att när du säljer på nätet är kraven på kundservice och användaromdömen av mycket stor betydelse och det är inte ovanligt att företag använder sig av ”reputation management” och skriver dåliga omdömen kring konkurrenter och därför måste du kunna skydda ditt egna varumärke.